Om oss


Balunsens Vänner

Föreningen Balunsens Vänner anordnar en lokal, mindre festival med plats för både seriösa och kanske mindre seriösa artister att få en stund i rampljuset. Detta varvas med aktiviter, quiz, kärlek och glädje. Kombination blir till årets roligaste fest som du inte vill missa!

Allting började 2020 då den rastlös själen Malin (numera ordförande) ledsnade på att allt var inställt, trotsade restriktionerna och skapade en egen sammankomst hemma i trädgården. Glada partybandet Tillingz spelade, de fantastiska Power Bitch Pinglorna gjorde en mogen och bejublad tolkning av skolans roliga timme, det serverades mat och snacks, höll quiz, fanns campinghörna och det hela toppades med den då, och fortfarand lika okända DJ Corona. Festen var en succé och dansen pågick till gryningen.

Året därpå var Malin fortfarande rastlös och det blev en ny och ännu bättre tillställning! Matmenyn var utökad, artisterna fler och campingen större
Tillingz återkom, likaså Power Bitch Pinglorna. Vi fick stifta bekanskap med The Nilssonz som förgyllde dagen med en Shore Line-kvart och Victor som levererade både på svenska, tyska och finska.

Efter ännu succéhelg var det självklart att detta måste fortsätta. I början av 2022 bildades en förening och en tapper skara har sedan arbetet med att försöka utveckla festen att bli en självklar höjdpunkt som man absolut inte vill missa!

Med tiden kan vi kanske anordna fler eller större event så vill ni komma eller bara stödja oss så har vi en medlemsavgift på 100kr. Bli medlem!

STADGAR FÖR FÖRENINGEN BALUNSENS VÄNNER

Föreningen bildades 2022-02-15

§ 1 Namn

Föreningens namn är Balunsens Vänner härefter kallat Föreningen.

§ 2 Föreningens ändamål

Föreningens form

  • Föreningen är en ideell musik- och kulturförening
  • Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden. 
  • Föreningen kan vara ansluten till lämplig riksorganisation för ideella musik-/kulturföreningar.

Föreningen ska uppfylla sitt ändamål genom att verka för:

  • Medlemsträffar med musik och/eller andra kulturella inslag
  • Återkommande större arrangemang 

§ 3 Föreningens säte

Föreningen har sitt säte i Boxholm i Boxholms kommun, Östergötlands län.

§ 4 Medlemsskap

Medlem i föreningen är den som vill verka för föreningens målsättning och förbinder sig att följa föreningens

stadgar. 

§ 5 Medlemsavgifter

Medlem ska betala den medlemsavgift som årligen fastställs av årsmötet.

§ 6 Styrelsen

Styrelsen består av ordförande, och minst två övriga ledamöter samt minst en suppleant. Styrelsen utser inom sig vice ordförande, sekreterare, kassör och de övriga ledamöter föreningen anser sig behöva. Vid förfall inträder suppleant Avgår ledamot före mandattidens utgång inträder suppleant i dennes ställe för tiden till och med nästa årsmöte.

§ 7 Styrelsens uppgifter

Styrelsen företräder föreningen, bevakar dess intressen och handhar dess angelägenheter. Styrelsen beslutar å föreningens vägnar såvida inte annat föreskrivs i dessa stadgar. Styrelsen ska verkställa av årsmötet fattade beslut, handha föreningens ekonomiska angelägenheter och föra räkenskaper, samt avge årsredovisning till årsstämman för det senaste räkenskapsåret.

Styrelsen sammanträder när ordföranden eller minst två styrelseledamöter begär detta.

Styrelsen är beslutsför då mer än hälften av styrelsen är närvarande. Styrelsebeslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening ordföranden biträder, dock sker avgörandet vid val genom lottning.

Föreningens firma tecknas av styrelsen gemensamt eller, om styrelsen så beslutar, av två styrelseledamöter gemensamt eller av en eller flera särskilt utsedda personer.

§ 8 Räkenskaper

Räkenskapsår ska vara kalenderår.

Styrelsens årsredovisning ska överlämnas till föreningens revisorer senast en månad före årsmötet.

§ 9 Revisorer

Styrelsens förvaltning ska granskas av valda revisorer. Revisorerna ska senast en vecka innan årsmötet avge sin revisionsberättelse.

§ 10 Årsmöte

Ordinarie årsmöte, vilket är föreningens högsta beslutande organ, hålls årligen före utgången av mars månad  på tid och plats som styrelsen bestämmer. 

Kallelse till årsmötet och förslag till föredragningslista ska av styrelsen senast fyra veckor före mötet tillhandahållas medlemmarna på sätt styrelsen beslutat.

Vid ordinarie årsmöte ska följande ärenden behandlas:

  1. Val av ordförande och sekreterare för mötet.
  2. Fastställande av röstlängd för mötet.
  3. Val av protokolljusterare och rösträknare för mötet.
  4. Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt.
  5. Fastställande av dagordning.
  6. a) Styrelsens verksamhetsberättelse för det senaste verksamhetsåret.
    b) Styrelsens förvaltningsberättelse (balans- och resultaträkning) för det senaste verksamhets-/räkenskapsåret.
  7. Revisionsberättelsen för verksamhets-/räkenskapsåret.
  8. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för den tid revisionen avser.
  9. Fastställande av medlemsavgifter.
  10. Fastställande av ev. verksamhetsplan och behandling av budget för det kommande verksamhets-/räkenskapsåret.
  11. Val av ordförande i föreningen för en tid av Ett år.
  12. Val av övriga styrelseledamöter samt suppleant för en tid av Ett år
  13. Val av revisorer samt suppleant.
  14. Behandling av styrelsens förslag och i tid inkomna motioner.
  15. Nya frågor.

Beslut i frågor av större ekonomisk betydelse för föreningen eller dess medlemmar får endast fattas om detta funnits med i kallelsen till mötet.

§ 11 Extra årsmöte

Extra årsmöte hålls när styrelsen eller revisorerna finner att det är nödvändigt eller när minst 10% av föreningens medlemmar kräver detta genom en skriftlig begäran till styrelsen. Av begäran ska framgå det eller de ärenden som medlemmarna vill att mötet ska behandla. På extra årsmöte får endast de ärenden som angivits i kallelse behandlas.

§ 12 Rösträtt

Vid årsmöte har varje medlem en röst. Rösträtten är personlig och kan inte utövas genom ombud.

§ 13 Beslut, omröstning och beslutsmässighet

Beslut fattas med bifallsrop (acklamation) eller om så begärs, efter omröstning (votering).

Omröstning sker öppet, utom vid val där sluten omröstning ska äga rum om någon begär detta. Beslut fattas, såvida dessa stadgar ej föreskriver annat, med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller den mening som ordföranden biträder, vid val sker dock avgörandet genom lottning.

Ledamot av styrelsen får inte delta i beslut om ansvarsfrihet för förvaltningsåtgärd för vilken denne är ansvarig, inte heller vid val av revisor.

Mötet är beslutsmässigt med det antal röstberättigade medlemmar som är närvarande på mötet.

§ 14 Regler för ändring av stadgarna

För ändring av dessa stadgar krävs beslut av årsmöte med minst 2/3 av antalet avgivna röster. Förslag till ändring av stadgarna får ges såväl av medlem som styrelsen.

§ 15 Utträde

Medlem som önskar utträda ur föreningen ska skriftligen anmäla detta till styrelsen och anses därmed omedelbart ha lämnat föreningen.

§ 16 Uteslutning

Medlem får inte uteslutas ur föreningen av annan anledning än att den har försummat att betala beslutade avgifter, motarbetat föreningens verksamhet eller ändamål, eller uppenbarligen skadat föreningens intressen.

Fråga om uteslutning får inte avgöras förrän medlem fått del av de omständigheter som föranlett att medlemskapet ifrågasätts. Beslut om uteslutning får inte fattas förrän medlemmen fått tillfälle att yttra sig inom viss av föreningsstyrelsen angiven tid, minst 14 dagar. I beslutet ska skälen för uteslutning redovisas. Beslutet ska tillställas den berörde inom 14 dagar efter beslutet.

§ 17 Upplösning av föreningen

För upplösning av föreningen krävs beslut av årsmöte med minst 2/3 av antalet avgivna röster. 

I beslut om upplösning av föreningen ska anges dels att föreningens tillgångar ska användas till bestämt kulturellt ändamål, dels var den upplösta föreningens handlingar m.m. ska arkiveras t.ex i folkrörelsearkiv eller motsvarande.

Kopia av det årsmötesprotokoll som innehåller beslut om föreningens upplösning ska därefter sändas till skattekontoret för avregistrering av föreningen.